W Zespole Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego odbył się szkolny etap XXV wojewódzkiego konkursu kulinarnego „Mistrz szkolnej patelni”. Udział w nim wzięły cztery drużyny, a zwyciężył duet Iga Boniecka i Nadia Dominiak.

Stek z kalafiora podbił podniebienia jurorów
Laureatki konkursu wraz jurorami i starostą Jarosławem Matłachem

Otwarcia konkursu dokonał m.in. starosta Jarosław Matłach, który życzył uczniom powodzenia, odwagi i udanej realizacji kreatywnych pomysłów.

W kulinarnej rywalizacji udział wzięły cztery drużyny. Ich awans do wojewódzkiego etapu konkursu zależał od liczby zdobytych punktów. Z kolei zdobycze punktowe były wynikiem oceny jury, w którego składzie znaleźli się: Łukasz Sadowski, kucharz z Hotelu Natura Mazur, a także Monika Gajownik, Iwona Chełchowska i Alina Niezgoda. Jury oceniało nie tylko smak i wygląd dań, ale również ich unikalność, oraz sam proces przygotowania.

Uczniowie przygotowali: zielony placek z cukinii, zaguby nadbużańskie z musem grzybowym, konfiturą z czerwonej cebuli i chipsami z sera kaszubskiego, walentynkowe pierogi i stek z kalafiora podany na sałatce z pęczakiem. To ostatnie danie, będące dziełem Igi Bonieckiej i Nadii Dominiak najbardziej urzekło jury i to właśnie jego autorki będą reprezentować szkołę w finale, który odbędzie się w Olsztynie.

(s)